PSİKANALİZ VE PSİKANALİTİK PSİKOTERAPİ

PSİKANALİZ VE PSİKANALİTİK PSİKOTERAPİ

PSİKANALİZ VE PSİKANALİTİK PSİKOTERAPİ

PSİKANALİZ VE PSİKANALİTİK PSİKOTERAPİ

Psikanaliz nedir?

Psikanaliz, Viyanalı Doktor Sigmund Freud tarafından 19. yy’da temeli atılan; ruhsallığın farklı boyut, süreç ve katmanlarını inceleyen bir bilim dalı; ruhsal soru, sorun, arayış ve bozukluklar konusunda etkili bir tedavi tekniği olarak tanımlanmaktadır.

Psikanaliz nasıl bir tekniktir ve neleri içerir?

Psikanalist ve onun analizinden geçen kişi (analizan) haftada en az üç kez olmak üzere seans gerçekleştirirler. Seanslarda analizan divanda uzanır. Psikanalist onun görüş açısının dışında bir yerde oturur. 45 dakika süren seanslarda analizanın tüm zihninden geçenleri, bir sınırlama, sansürleme ve gizleme olmadan “serbest çağrışım” şeklinde anlatması beklenir. Bu çağrışımlar psikanalitik çalışmanın malzemesidirler.

Psikanalizin ileri sürdüğü ruhsallık modeline göre, insan zihninin bilinçli, yarı-bilinçli ve bilinçdışı katmanları vardır. Kişilerin yaşadıkları ruhsal sorunlar, semptomlar (psikopatolojiler) genellikle bilinçdışında bulunan çatışmalardan kaynaklanır. Analizan divanda serbest çağrışımla konuştukça, bilinçli katmandan gelen düşünce, duygu ve imgeler kadar, yarı-bilinçlilikte belirmeye başlayan belli bazı çağrışımlar da dikkat çekmeye başlar. Bunlar bilinçdışında tutulanların türevleridir.

Psikanalitik Psikoterapi Nedir?

Psikanalitik psikoterapi ise, psikanalizden ortaya çıkan ve psikanalizin temel ilkelerini benimsemiş bir psikoterapi tekniğidir. Psikanalitik psikoterapi haftada bir veya iki kez, çoğunlukla yüz yüze seanslarla yapılır. Psikanalitik psikoterapinin en temel hedefi, kişinin bilinçdışındaki materyali bilinç düzeyine getirerek iç görü kazanması, kişinin iç dünyasında dengeli, sağlam ve uyumlu bir ruhsallıkta olması, istenmeyen ve tekrarlayan örüntülerinden uzaklaşmasıdır. Psikanalitik terapi ile kişinin bütünleşik bir benliğe kavuşması, işlevselliğinin artması ve yaratıcı ifadesinin teşvik edilmesi sağlanabilir.

Psikanalitik terapide nasıl çalışılır?

Kişinin gelişim süreci boyunca ailesi ve çevresiyle etkileşimlerinin iç dünyasında bıraktığı izler, çatışmalı yanları, tekrarlayan ilişki dinamikleri gibi farkında olmadığı bilinçdışı süreçlere yönelik farkındalık kazanması ve tüm bunların yaşadığı güncel sorunlarla bağlantısının kurulması üzerine çalışılır. Böylelikle bireyin kendini tanıma ve anlaması, duygu, düşünce, davranış ve yaşam kararları üzerinde kontrol hissi elde etmesi, ruhsal sıkıntısının hafifletilerek uyum ve denge hissi içerisinde sorunlarının üstesinden gelebilmesi ve yaşamdaki hedeflerini gerçekleştirebilmesi amaçlanır.

Psikanalitik psikoterapi sürecinde terapist, tarafsız, tavsiye vermeyen, yargılamayan, arzusuz ve beklentisiz olarak dinler. Bu dinleme terapi alan kişinin iç dünyasındaki meseleleri sansürsüzce aktarmasını sağlar. Serbest çağrışım, rüya, aktarım, yorum gibi tekniklerle terapi alan kişinin yaşadığı bilinçdışı meseleler üzerine çalışılmış olur.

Psikanalitik çalışmada etik en önemli unsurdur ve çerçeve, etik kavramlara dayanır. Çerçeve terapist ve danışan arasında duyguların, düşüncelerin ve anıların canlandırılıp araştırılabileceği güvenilir ve sağlam bir oyun alanı yaratır.

Çocuklar ve ergenler psikanalitik tedaviden faydalanabilirler mi?

Psikanaliz tedavisi çocuklar ve ergenlerin psikolojik sorunlarının giderilmesinde başarıyla kullanılmaktadır. Yaklaşık yüz senedir uygulanan çeşitli psikanalitik tedavi teknikleri ile çocuk ve ergenlerin davranış problemleri, duygusal sorunları, uyum zorlukları ve psikosomatik yakınmaları üzerinde başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Çocuk ve ergenlerdeki psikanalitik tedavi tekniklerinde oyun

terapisi, sanatın kullanımı ve yüz yüze görüşme gibi, yetişkin psikanalizine göre farklılıklar içeren yaklaşımlar mevcuttur.

Psikanalitik Psikoterapiye Kimler Başvurmalı?

Hayatını daha iyi anlamlandırmak ve daha fazla doyum almak isteyen herkes psikanalitik psikoterapiden faydalanabilir. Kurulan ilişki örüntülerinin temellerini sorgulamak isteyen, yaşamda doyum almakta zorlandığını düşünen, duygusal çıkmazlarda hisseden, somatik belirtilerden yakınan, yaşamda yolunu, yönünü bulma konusunda hevesli olan kişiler başvurabilir. Benlikle ilgili yetersizlik hisleri, depresif duygu durum, kaygı sorunları gibi uzun süredir var olan konuları çalışmak için psikanalitik psikoterapi uygun bir ortam sağlar.

Ventus Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nde ergen ve yetişkinlere yönelik psikanalitik psikoterapi hizmeti verilmektedir.