IVAN PAVLOV KİMDİR?

IVAN PAVLOV KİMDİR?

IVAN PAVLOV KİMDİR?

IVAN PAVLOV KİMDİR?

Ivan Pavlov, 14 Eylül 1849 tarihinde Rusya'nın Ryazan şehrinde doğdu. Papaz olma yolunda ilerlemek için 1860 yılında Ryazan Dini Okuluna kaydoldu, ancak eğitimini yarıda bırakarak Saint Petersburg Üniversitesi’ne geçiş yaptı. Pavlov, sonradan "koşullanmış refleks" adını vereceği alışkanlığa bağlı davranışlar üzerinde çalışmalar yaptı. Ivan Pavlov'un çalışmaları, öğrenme ve davranış üzerine yapılan araştırmalarda önemli olarak görülmektedir. Klasik koşullanma teorisi, insanlar ve hayvanlar arasındaki öğrenme süreçlerinin benzerliklerini incelemeye ve davranışçı psikolojinin geliştirilmesine yardımcı olmuştur. Bu önemli katkıları nedeniyle bu fenomen aynı zamanda Pavlov'un koşullanması veya Pavlovyen koşullanma olarak adlandırılmaktadır.

IVAN PAVLOV VE PSİKOLOJİ

Ivan Pavlov'un çalışmaları, psikoloji ve diğer ilgili disiplinlerde temel bir anlayış oluşturmuş ve öğrenme teorilerinin gelişimine büyük katkılarda bulunmuştur. 1904 yılında fizyoloji ve tıp alanında Nobel ödülü almıştır. Ivan Pavlov, 1890’lı yıllarda köpekler üzerine yaptığı bir araştırmada, köpeklerin daha yiyecek kendilerine gelmeden önce salya salgılamaya başladığını keşfetmiştir. Bu keşfi sonrasında çalışmalar yürütmüştür. Genellikle belirli tepkilere koşullanan köpekler, Pavlov’un gözlemlerine göre her gün kendilerine yemek getiren asistanın, daha ayak seslerini duydukları anda salya salgılamaya başlar. Bu gözlem, Pavlov’un yapacağı büyük çalışmaya ön ayak olur. Ivan Pavlov’un ünlü klasik koşullanma deneyi tam olarak şu şekildeydi; deneyine başlamadan önce koşulsuz bir şartlanmanın sağlanabilmesi için köpeğine herhangi bir besin vermeden zili çalmaya başlamıştır. İlk olarak köpeğinin çalan zil sesine herhangi bir tepki vermemesi gayet normal olmuştur. Bu süreçten hemen sonra Pavlov çaldığı zil sesinden hemen sonra köpeğine çeşitli besinler vermeye başlamıştır. Buradaki amaç köpeğinin çalan zil sesiyle verilen besin arasında ilişki kurmasını sağlamaya çalışması olmuştur. Bu işlemlerin uzunca bir süre tekrarlanmasından sonra herhangi bir besin verilmeden zil çalınınca köpeğin salya üretmeye başlaması olmuştur. Koşullu ya da koşulsuz refleks denen olay da budur. Pavlov, bu davranışın, psikolojik etkinlikle özdeş olan yüksek düzeyde sinir etkinliğinin belirtilerinden biri olduğunu öne sürdü ve psikoloji alanında geçerli tek yaklaşımın deneysel yöntem olduğunu vurguladı.

27 Şubat 1936 Yılı’nda Leningard, S.S.C. B’de hayata veda etmiş ve günümüzde bile isminden sıkça söz ettiren ünlü bir bilim adamı olmuştur.