Peter A. LEVİNE kimdir?

Peter A. LEVİNE kimdir?

Peter A. LEVİNE kimdir?

PETER A. LEVINE KİMDİR?

Peter A. Levine 19 Şubat 1942 doğumlu, Amerika asıllı bir psikoterapisttir. Lisansını 1964 yılında Michigan Üniversitesi’nde Fizik Mühendisliği bölümünde tamamlamıştır. 1978 yılında Los Angeles’ta Psikoloji alanında doktora yapmıştır. Çalışmalarını; travmalar, travmaların fizyolojisi ve stres üzerinde sürdürmüştür. 

PSİKOLOJİYE KATKILARI

Travma sonralarında ya da strese dayalı bozukluklarda kullanılan alternatif bir terapi yöntemi olan Somatik Deneyimleme Yönteminin kurucusudur. Amerika Beden Psikoterapileri Birliği’nden ve Psychotherapy Networker’dan “Yaşam Boyu Başarı” ödülleri almıştır.   Yaşamının bir döneminde NASA’da stres danışmanı olarak görev almıştır. Biyofizik ve Psikoloji alanında doktora derecelerine sahiptir. Uluslararası Somatik Deneyimleme Enstitüsü ve Ergos Somatik Eğitim Enstitüsü’nün kurucusudur ve aynı zamanda başkanlıklarını yürütmektedir. Amerika’da yer alan Meadows Bağımlılık ve Travma Tedavi Merkezi’nde de danışmanlık ve bilim kurulu üyeliği yapmaktadır ( Ergos Instıtute Of Somatıc Educatıon, 2023). 

Peter Levine’in araştırmalarına başlarken “Nasıl oluyor da insanlar travma sonrası birçok semptom geliştirirken yaşamlarını sürekli tehdit altında geçiren vahşi doğa hayvanları bu tarz semptomlar geliştirmiyor?” sorusundan yola çıkmış ve bu sorusuna hem insanların hem de hayvanların travmalara karşı doğal bir bağışıklığı olduğu cevabını bulmuştur. Bu fikri temel alarak birçok kitap yazıp birçok yeni teoriler üretmiştir. 

Peter Levine bu süreçten bahsederken doğadaki kanunlara olan ilgisinin çocukluğuna dayandığından bahsetmiştir. Çocukken annesinin Newton’un ve Arşimet’in yasalarını anlattığını ve o gün içinde doğa yasalarını anlamaya dair bir azim doğduğunu söylemiştir. Travmalarımızı iyileştirecek gücün doğamız gereği içimizde olduğunu ve bunun da iyileşme sürecinde iyi bir rehber olduğunu düşünmüştür. 

SOMATİK DENEYİMLEME YÖNTEMİ

Çalışmalarını sürdürürken görmüş olduğu bir rüyanın Somatik Deneyimleme yöntemini geliştirme sürecinde ona çok önemli bir yardımcı olduğunu dile getirmiştir. Görmüş olduğu rüyada; kendini asansöre biniyor sanarken kemik bir dokunun içinde gördüğünü, orada duygulardan daha çok yaşam enerjisine önem vermesiyle bilinen bir hocasıyla karşılaştığını ve o kemik dokunun içinden çıkış olmadığını söylemiştir. Bu rüyanın kehanetine inanarak bedene odaklanması gerektiğini düşünmüş ve çalışmalarının yönünü bu yöne doğru çevirmiştir. Bu ilerlemenin sonunda da Somatik Deneyimleme kavramı günümüze kadar önemi giderek artarak gelmiştir. 

Geleneksel terapi yöntemlerinde travma, konuşularak ve kelimelerle çözülmeye çalışılmaktadır. Levine bunun yetersiz olduğunu ve travmanın çözümlenmesi için beden duyumlarına odaklanmak gerektiğini söylemiştir (Şahin, 2019). Somatik deneyimleme, beden merkezli bir tedavi yöntemidir. Levine’e göre kişi travma sırasında hayatta kalma davranışlarını gösteremeyebilir. Somatik deneyimleme de kişide oluşan bedensel uyarımlara odaklanarak, travma sırasında sekteye uğrayan hayatta kalma davranışlarını güvenli bir alanda kullanmayı deneyimletmeyi amaçlar. 

Somatik deneyimlemenin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için dokuz aşama söz konusudur ve bunlar şu şekildedir:
1.    Danışan için güvenli bir ortam oluşturmak
2.    Bedendeki değişimleri fark etmesine yardımcı olmak ve cesaretlendirmek
3.    Kötü hissettiren duyumları da kabul etmesini sağlamak
4.    Olumsuz duyumları nötralize etmesi için yardımcı olmak
5.    Travmayı dönüştürmek
6.    Çaresizliği ve korkuyu diğer tepkilerden ayırmak
7.    Panik halinde yaşanan duyumları yeniden düzenlemek
8.    Danışanı dirençli hale getirmek
9.    Danışanda burada ve şimdi farkındalığı sağlamak

Bütün psikolojik tedavi yöntemleri gibi somatik deneyimleme de profesyonel terapistler tarafından uygulanması gereken bir tekniktir. Ventus Eğitim ve Danışmanlık ihtiyacınız olan her türlü profesyonel psikolojik destek için bilgi, donanım ve tecrübe farkıyla yanınızda…

KAYNAKÇA
Ergos Instıtute Of Somatıc Educatıon. (2023, Mart 21). https://www.somaticexperiencing.com/about-peter 
Şahin, E.S. (2019). travma tedavisinde farklı bir yaklaşım: somatik deneyimleme. Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisi. 4(2), 205-210.