Okullar Açılıyor, Hazır Mısınız ?

Okullar Açılıyor, Hazır Mısınız ?

Okullar Açılıyor, Hazır Mısınız ?

Okullar Açılıyor, Hazır Mısınız ?

Merhaba, okullar açılmak üzere. Hatta bazı okullar açıldı ve oryantasyon süreçlerine başladılar bile. Tam da bu dönemlerde ebeveynler mi daha heyecanlı yoksa çocuklar mı diye düşünürüm. Çünkü hem danışanlarım hem de sosyal çevremde çocukları okula başlayacak ebeveynlerden çokça soru gelmeye başlar. Pınar Hanım ne yapalım? Nasıl alıştıralım? Ya ağlarsa? Ya bacaklarıma yapışırsa? Çovid bulaşır mı? Öğretmeni ile anlaşamazsa? WhatsApp gruplarına katılmalı mıyım? Ya diğer çocuklar tarafından zorbalığa uğrarsa diye devam eden endişeli ses tonu yüklü sorular alırım. O kadar anlaşılır ki…

OKUL VE EBEVEYN

Okula başlayacak çocukların ebeveynleri de kaygılı hissedebilir. Hatta bazen bu kaygıyı farkında olmadan çocuklarına yansıtıyor dahi olabilir. Aslında onunla ilgili olduğunu düşündüğünüz her kaygı, kendi içinizden gelen ve belki de kendinizle ilgili çözemediğiniz içsel meseleleriniz kaynaklı olabileceği gibi günümüz dünyasının gerçek endişe verici hali de olabilir. Bu ikisi arasındaki farkı bulmanız ve adlandırmanız çocuğunuza destek olmaya başlarken yapmanız gereken en önemli adım diye düşünüyorum. Buradan devam edersem konu bambaşka yerlere, sizin ailenize, ailenizle olan ilişkinize, bağlanma stillerinize, okula başlama süreçlerinize kadar gider. O yüzden bu konuları merak ediyorsanız, çocuğunuzun okullaşma süreci diyorduk nerden bana geldik sorusu oluştuysa bu konuda zihninizi biraz daha meşgul edin bu yolculuğa mutlaka çıkın. Bu konuda da yazmamı isterseniz söyleyebilirsiniz, yazarım. Ama şimdi önceliğimiz onlar. Bu pazartesi ve haftaya okula başlayacak çocuklarınıza şimdilik nasıl destek olabilirsiniz ona bakalım. Okul kocaman bir bina ve gözünü korkutuyor olabilir. Oranın yaşayan bir yer olduğunu göstermek için ilk günün öncesinde okulun etrafında küçük turlar yapabilir, bahçeye girme izni varsa bahçesinde vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Olumlu deneyimlerinizi paylaşabilir, okulda kurduğunuz dostluklarınızı anlatabilirsiniz.

Dilinizin olumlu olduğuna dikkat edip “Okul açılıyor oh rahatlayacağız” ya da “Beni böyle uzuyorsun bakalım öğretmenine de bunları yapabilecek misin?” gibi tehdit içeren ifadelerde bulunmadığınıza emin olmalısınız. Çocuğunuzun kaygısının en başta nedenini düşünmelisiniz. Bazen evdeki huzursuzluk, bazen yeni doğan kardeş, bazen evdeki rahat ortamı bırakamamak gibi ya da bazen de hiç tahmin edemeyeceğiniz bambaşka farklı sebeplerle de çocuk okula karşı kaygılanabilir.

OKUL SÜRECİNDE NELER YAPILABİLİR?

Okuldan geldiğinde biliyorum çok merak ediyorsunuz ancak sakince bekleyin. Soru yağmuruna tutmayın. Duygusunu ve yaşadıklarını anlatması için zaman tanıyın. Alan açın. Anlatmadığında kendi gününüzü nasıl geçirdiğinizi anlatın, rutinlerinizden bahsedin, iş yerinizdeki duygularınızdan örnek verin. Sizi dinledikçe zamanla o da size anlatmaya başlayacaktır. Anlattığında yargılamayın, eleştirmeyin ve asla kıyaslamayın. O biricik özellikleriyle okulda komşunun kızı/oğlu gibi aynı olmasını beklemeyin. Ancak gelişimsel anlamda farklılık hissederseniz, öğretmeninden böyle bir geri dönüş alırsanız hemen bir uzmana başvurmanız gerektiğini de aklınızda tütünüz.

Yaptıklarını, etkinlikleri takdir edin. Takdir ederken kişiliğini ya da cinsiyetine yönelik takdirler değil ortaya çıkardığı ürünü taktir ettiğinizden emin olun. Ödevler onun ödevi, öğretmeni onun öğretmeni. Ödevlerine tabi ki ihtiyaç duyarsa destek olun ama onun adına yapmayın. Öğrenme hızına ayak uydurun. Gelişimine destek olmak ancak böyle olur. Okul süreci uzun bir yolculuktur. Çok çeşitli durakları vardır. Siz çocuğunuza şefkatle, anlayışla eşlik ettiğiniz sürece de keyifli olur. Yoksa okul süreci ne zaman bitecek diye zorla gidilen öğrenme kavgasının yaşandığı bir yere dönüşür. Sizin ve çocuğunuzun yolculuğunun keyifle geçmesi dileğiyle.

Yazan : Pınar Ezgin / 2 Eylül 2022