ÖGET ÖKTEM TANÖR KİMDİR?

ÖGET ÖKTEM TANÖR KİMDİR?

ÖGET ÖKTEM TANÖR KİMDİR?

Öget Öktem Tanör

Öget Öktem Tanör, 31 Mayıs 1935'te İstanbul Göztepe'de doğdu. 1954 yılında Bursa Kız Lisesi'nden mezun oldu ve 1959 Şubat ayında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1966'da Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü doktora öğrencisi olarak kabul edildi. 1975’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin Psikoloji mezunları için açtığı doktora dosyaları kabul edildi. 4 yıl çeşitli tıp dersleri aldı ve sınavlarını başarıyla geçtikten sonra 1981 Haziran ayında doktora derecesini elde etti. 1983'te İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji bölümü önce gönüllü olarak ardından kadrolu olarak görüşmeye başladı.

Öget Öktem Tanör ve Eğitim Hayatı

15-16 yaşlarındayken Tanör “ İçimdeki merak çok netleşmişti: bugünkü deyişi ile beyin-davranış ilişkisi. O yıllardan başlayarak bu merakımı şu sözlerle ifade ettiğimi çok iyi hatırlıyorum: “Bir şeye dikkat ettiğimiz zaman, beyinde ne oluyor? Bir şeyi öğrenip akılda tuttuğumuz zaman, beyinde ne oluyor? Hatırlarken beynimde nasıl bir şey oluyor? Bütün bunları araştırmak, bilmek istiyorum.” sözleriyle bu alana küçük yaşlardan beri ilgi duyduğunu ifade etmektedir. İstanbul Tıp Fakültesi'nde, Türkiye'nin ilk Klinik Nöropsikoloji Laboratuvarını kurdu. Bu laboratuvar başlangıçta nörologlar arasında büyük ilgi gördü ve daha sonra psikiyatristler ve beyin cerrahları tarafından da kabul edildi. Laboratuvar, diğer şehirlerde de tanımaya başladı ve birçok üniversiteden psikologlar nöropsikolog olarak yetişmek için buraya gelmeye başladı.

Öget Öktem Tanör ve Psikoloji

Emekli olduktan sonra Tanör, bu laboratuvarda çalışmaya devam etti. Bir süre vakıf üniversitelerinde Fizyolojik Psikoloji, Nöropsikoloji ve Bilişsel Nöropsikoloji adlarıyla dersler verdi. Aynı zamanda Çapa'da kendi adını taşıyan laboratuvarda hastalarıyla çalışmaya devam etmiştir. Üç kitap yayınlanmıştır. Bunlar; Anksiyetenin Öğrenme ve Hafizaya Etkisi (Doktora Tezi, 1981), Davranışsal Nörofizyolojiye Giriş (2006) ve Sözel Bellek Süreçleri Testi – SBST El Kitabı (2011). 29 kitap bölümü ve yurt içi ile yurt dışında yayınlanmış birçok makalesi bulunmaktadır. Halen klinik değerlendirmelerine devam etmekte ve aynı zamanda Nöropsikoloji Derneği'nde başkanlık yapmaktadır.