MARTIN SELIGMAN

MARTIN SELIGMAN

MARTIN SELIGMAN

MARTIN SELIGMAN KİMDİR?

Ventus Eğitim ve Danışmanlık olarak sizlere psikoloji alanına katkı sağlamış kişileri tanıtmaya devam ediyoruz. Bugün Pozitif Psikolojinin kurucusu ile sizleri baş başa bırakıyoruz. Martin Elias Peter Seligman, 12 Ağustos 1942'de Amerika'da doğmuştur. Halen yaşamını sürdüren Seligman, Penn Pozitif Psikoloji Merkezi ve Pozitif Psikoloji Uygulamaları Master Programı'nın (MAPP) direktörlüğünü yapmaktadır. Lisans eğitimini 1964 yılında Princeton Üniversitesi'nde felsefe alanında tamamlamış ve daha sonra birçok üniversiteden fahri doktora unvanı almıştır. Psikoloji alanında yüksek lisans öğrencisi olarak 1967 yılında Pennsylvania Üniversitesi'ne başladı ve pozitif psikoloji, iyimserlik, depresyon, karakter güçleri vb. konularda çalışmalarına devam etmektedir.

- Öğrenilmiş İyimserlik,

- Otantik Mutluluk,

- İyimser Çocuk

en çok okunan kitaplarından bazılarıdır.

SELIGMAN VE POZİTİF PSİKOLOJİ

Pozitif Psikoloji'nin kurucusu olarak görülen Seligman, 1998'de Amerikan Psikoloji Derneği (APA) başkanlığı yaptı. Dönemi boyunca Pozitif Psikolojinin bilimsel bir çalışma alanı olmasına katkıda bulundu. Aynı zamanda, "Öğrenilmiş Çaresizlik" kavramının ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamıştır. Kariyerinin önemli bir bölümü, "Öğrenilmiş Çaresizlik" kavramına yoğunlaşmıştır. Öğrenilmiş çaresizlik, kişinin çabalarının sonuçsuz kaldığı durumlarda, sonucu değiştiremeyeceğine olan inancın ortaya çıkardığı bir ruh hali durumudur. Bir kişi çok sayıda başarısızlık yaşamışsa, tekrar denese bile olayların kontrolünün kendisinde olmadığını ve başarıya ulaşamayacağını düşünerek adım atmaktan kaçınabilir. Bu durumda, insanın hayatında zaman zaman çaresiz kalınan durumlar olması doğaldır.
Pozitif Psikoloji, Martin Seligman ‘ın savunduğu bir çalışma dalıdır. Bu yeni bir bakış açısıyla psikoloji alanına girerek bir akım haline gelmiştir. Pozitif psikoloji, II. Dünya Savaşı'ndan beri süregelen psikolojinin sadece zihinsel hastalıklar ve patolojilere odaklanan yönüne karşı çıkar ve aynı zamanda psikolojinin unutulmuş iki temel amacına vurgu yapar. Bu amaçlar, "insanların gelişmiş yönleriyle ilgilenmeye" ve "onların gelişimine odaklanmaya" yöneliktir. Pozitif psikoloji, bireylerin güçlü yanlarını ve olumlu özelliklerini keşfetmesini ve geliştirmesini sağlamaktır. Bu disiplin, bireylere yetenekli oldukları alanlara yönelik birikim kazandırmayı, sahip oldukları olumlu özellikleri geliştirebilecekleri ve kullanabilecekleri bir ortamı sağlamayı, insanların potansiyellerini en iyi şekilde yönlendirmelerini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Kısaca, olumsuz olandan ziyade, olumlu olana odaklanarak bireylerin ruh sağlığı yerinde, mutlu ve nitelikli bir hayat sürmelerini sağlamaktır.

“Hayat olumlu insanlara da olumsuz insanlara da aynı terslikleri ve trajedileri sunar, ama olumlu insanlar bununla daha iyi başa çıkar.”
Martin Seligman