İYİLEŞMEK DEDİKLERİ...

İYİLEŞMEK DEDİKLERİ...

İYİLEŞMEK DEDİKLERİ...

İYİLEŞME KAVRAMI

 İyileşme kavramı; disiplinler ve çalışma alanlarına göre farklı şekillerde tanımlanmaktadır. Gerçek bir iyileşme var mıdır, tam olarak iyileşme gerçekleştiği nasıl anlaşılır, iyi ve iyileşme ne demektir felsefi açıdan tartışılabilir ve her uzman farklı görüş ortaya koyacaktır. Birçok bilim dalında “eski duruma gelme, olumsuz etkileyen fonksiyonların ortadan kalkmasıyla önceki duruma kavuşma” şeklinde tanımlanmakla birlikte psikoloji için iyileşme karamı; “durumun getirdiği zorluklara rağmen olumlu  bir benlik kazanarak eski durumdan daha iyi bir hale kavuşma” şeklinde tanımlanmaktadır (Doğan ve ark, 2020). 
Travma sonrası iyi oluşu kendi penceremizden aktaracak olursak, bireyin travma boyunca ve sonrasında sahip olduğu yıkıcı semptomların ortadan kalkması, danışanın yaşamış olduğu travmayı yıkıcı bir olay olarak görmesinden ziyade güçlendirici bir unsur olarak küfesine alıp yoluna daha sağlıklı ve daha güçlü devam edebiliyor olması; travma sonrası iyileşmenin gerçekleşiyor olduğu anlamına gelmektedir. 
TRAVMA SONRASI İYİLEŞME

Travma sonrası iyileşme, kesin çizgilerle ayırmamakla birlikte, 3 evreden oluşmaktadır. Bu evreleri incelerken her bireyin sürecinin biricik ve kendine özgü olduğunu ve sürecin bireye özel ayarlandığını unutmamak gerekir. İlk evre “güvenli alan” evresidir. İyileşmenin başlangıcı için tehditlerin ortadan kaldırılması, kişinin güvende hissetmesi en önemli adımdır. Güvenlik sağlanamadığında diğer adımların sağlıklı bir şekilde ilerlemesi pek mümkün değildir (Erol, 2019). İkinci evre “hatırlama ve yas” evresidir. Bu evrede travma sırasında ne yaşandığını, ne hissedildiğini derinlemesine konuşmak; bireye kaybettiği yaşamın yeniliklerle tekrar kazanabileceği umudunu verir. Her ne kadar kulağa hoş gelmese de bu süreçte yas tutmak, travmanın ilerleyen süreçlerde yeniden canlanmaması ve bireyin hayata daha sağlam katılması için çok önemlidir. İyileşmenin son evresi bireyin güven kazandığı “yeniden bağ kurma” evresidir. Birey yeni bir kimlik üretme çabaları gösterir. Yalnızca yakın çevresi için değil toplumla da yeniden bağ kurma isteği taşır ve bu süreçte destek beklemesi muhtemeldir. Toplumla ve yakın çevresiyle iş birliği içerisinde olması, dayanışma kurulması, destek alması ve vermesi; birey için çok önemli bir iyileştirici güçtür ve bu davranışlar bireyin yeni kimliğiyle hayata yeniden kazandırılması için güzel adımlardır (Baştuğ,2017).
Travma boyunca ve sonrasında birey, o an sahip olduğu duygular, acılar hiç geçmeyecek ve hep aynı olumsuz ruh hali içinde kalacak gibi hissedebilir fakat bu zorlayıcı yaşam olaylarıyla mücadele çabaları sonucunda kişisel bir büyüme gerçekleşir (Akcan,2018). Bu dönüşüm ve büyümenin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için terapi desteği almak önemlidir. Dönüşümü yaşamak ve psikolojik destek almak için Ventus Psikoloji ile iletişime geçebilirsiniz. Bu umut dolu yolculukta danışanlarımızla birlikte büyümek, bizim için de çok kıymetli..
    
Kaynakça
Akcan, G., (2018). Travma sonrası büyüme: bir gözden geçirme. Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. 3(3):61-70.
Baştuğ, G. (2017). Travmadan iyileşmeye. Terakki Vakfı Okulları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi Dergisi. Sayı:13.
Doğan, R., Mercan, N., Yüksel, Ç. (2020). Ruhsal hastalıklarda iyileşme: kavram analizi Recovery in mental ıllness: concept analysis. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar Dergisi. 12(1):91-99
Erol, H. (2019 Temmuz, 18). Travma ve İyileşme Süreci https://vanuzmanpsikolog.com/travma-ve-iyilesme-sureci.html .