ÇOCUĞUNUZ OKULA BAŞLAMAYA HAZIR MI?

ÇOCUĞUNUZ OKULA BAŞLAMAYA HAZIR MI?

ÇOCUĞUNUZ OKULA BAŞLAMAYA HAZIR MI?

OKUL OLGUNLUĞU NEDİR?

Okul olgunluğu, bir çocuğun okula başlatılabilmesi için kazanmış olması gereken beceriler bütününe verilen isimdir. Bu beceriler; okul için gerekli olan fiziksel, duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimi gösterir nitelikte olmalıdır. 
Bilişsel Gelişim olarak çocuğun bir ders süresinde aktif olarak öğretmenini dinleyebilecek ve sandalyesinde kalkmadan oturabilecek şekilde dikkatini sürdürebilmelidir. Kendini ifade edebilecek, söylenenleri anlayıp uygulayabilecek kadar dil becerisine ve kelime hazinesine sahip olmalıdır. Karar verebilmek ve seçim yapma becerisi gelişmiş olmalıdır. Çocuk verilen görevleri yerine getirebilecek sorumluluk becerisini kazanmış olmalıdır. Bilişsel gelişim;

- algılama,

- dil ve kavram,

alanındaki gelişimleri içermektedir. Algılama gelişimi 1 den 20 ye kadar olan rakamları tanıyabilir, dokunarak nesneleri sayabilir, haftanın günlerini sırayla sayabilir, aynı anda 2-3 komutu yerine getirebilir, renkleri tanıyabilir olmalıdır.
OKULA BAŞLAMAK İÇİN GELİŞMİŞ OLMASI GEREKEN BECERİLER

Okula başlamadan önce çocuk fiziksel gelişim olarak bedenini rahat kullanabilmeli ve bedensel koordinasyonunu sağlayabilmelidir. İnce ve kaba motor becerileri gelişmiş olmalıdır.

- Çocukların desteksiz hareket edebilme,

- uzun süre sırada oturabilme,

- koşup oynayabilme,

- yazı yazabilme,

- düğme ilikleme,

gibi becerilere sahip olmalıdır. Bu becerileri kazanmış bir çocuk okulda daha özgüvenli ve başarılı olabilecektir. Aynı zamanda çocuğun özbakım becerilerini karşılıyor olması gerekir. Bunlar; yalnız başına tuvalete gitmek, yemek yemek, düğmelerini iliklemek ve çözmek, dişlerini fırçalamak, eşyalarına sahip çıkmak ve toplamak vb. davranışlardır. 
SOSYAL GELİŞİM 

Sosyal gelişim açısından çocuk, bireysel olarak hareket edebilecek ve sosyal ilişkiler kurabilecek kadar özgüvene ve girişkenliğe sahip olmalıdır. Ebeveynlerle kurulan ilk ilişkiler, daha sonra kuracağı ilişkileri de etkiler. Güvenli ilişki kurma, güvenli ayrılığı kabullenme, sorumluluk alabilme, yaşıtları ile sağlıklı ilişki kurabilme, oyun kurabilme veya kurulmuş olan oyuna katılabilme, oyunun kurallarına uyma ve sürdürebilme, kendi başına hareket edebilme becerilerine sahip olmalıdır. Yaşıtlarıyla rahat sosyal ilişkiler kurabilmeli ve ilişkileri sağlıklı sürdürebilmelidir. Karşılaştığı sosyal ve duygusal problemleri çözebilmeli çözemediği durumlarda sorunu yapıcı dille ifade edebilmelidir.
DUYGUSAL OLGUNLUK

Duygusal olgunluk için duygularını ifade edebilme, karşısındakinin duygularını anlayabilme, empati kurabilme sosyal problemleri uygun yöntemlerle çözebilme becerilerinin gelişmiş olmasıdır. Bu dönemde çocukların anne baba ile güvenli ilişki kurmuş olması ve güvenli bir ayrılığı başarabiliyor olması gerekmektedir.
Her bireyin öğrenmeye karşı olan tutumu, öğrenme merakı, öğrenme tarzı bir diğerinden farklıdır. Okula başlayan çocukların; öğrenmeye meraklı olmaları, yeni şeyler öğrenmekten keyif almaları, öğrendiklerini başkaları ile paylaşmaktan hoşlanmaları, çevrelerinde gördükleri şeyler ile ilgili sorular sorup fikir yürütmeleri, öğrenmek için çaba göstermeleri onların okula başlamaya hazır olduklarının önemli bir göstergesidir. Ventus Eğitim Danışmanlık ekibi olarak çocuğunuzun okula hazır olup olmadığını, desteklenmesi gereken alanları tepit ederek ailelere destek vermekteyiz. 

Bu gelişim dönemlerini ve çocuğun okula uygunluğunun belirlenmesine yönelik uzmanlar tarafından uygulanması gereken testler: 
•    Metropolitan Okul Olgunluğu Testi
•    Agte (Gelişim Envanteri) / Denver (Gelişim Testi)
•    Frostig (Görsel Algı Testi) - 4 - yaş ve üzerine
•    Porteus (Zihinsel Gelişim Testi)
•    Peabody / Alıcı Dil Testi