ARGO KELİMELERİN KULLANIMI

ARGO KELİMELERİN KULLANIMI

ARGO KELİMELERİN KULLANIMI

ARGO KELİMELERİN KULLANIMI

Argo kelimelerin kullanımı nedir ?

Çocuklarda argo kelime kullanımı hem ailelerin hem de öğretmenlerin sıklıkla yaşadığı sorunlar arasında yer alıyor. Bu durum çocukların iletişim becerilerini olumsuz etkilemekle birlikte ileride de sorun yaşamasına neden olabilir. Hatta sorunlar silsilesinden bile söz edebiliriz. Elbette böyle bir sorun yaşanması durumunda en önemli unsur, ailelerin tepkisi oluyor. Aileler çocukları argo kelime kullanmaya başladığında ne yapmalı, konuya nasıl yaklaşmalı gibi konularda ise akılların bir hayli karışık olması gayet olağandır.

Çocuklar neden argo kelimelerin kullanımına ihtiyaç duyar?

Dikkat çekme; Çocuklar özellikle 3 ila 6 yaş arasında kimi zaman ailelerin dikkatini üzerine çekmek isteyebilirler. Dikkat çekme isteği çocukların pek çok farklı davranış sergilemesine neden olabiliyor ve bunlar arasında argo kelime kullanımı ya da küfür etme de bulunuyor. Eğer çocuğunuzun argo kelime kullandığı zamanlar sizin başka bir şeyle ilgilendiğiniz dönemlere sıklıkla rastlıyorsa, dikkat çekme için bu davranışı sergiliyor olma ihtimali bir hayli yüksektir. Aynı zamanda olumlu davranışları yeterince ilgi görmeyen çocuklar bu şekilde ilgi çekmek isteyebiliyor.

Bağımsızlığını Ortaya Koyma; Elbette 3 ila 6 yaş arası için bağımsızlığını ortaya koyma isteğinin fazla olduğunu düşünebilirsiniz ancak bu istek yetişkinlerde olduğundan çok daha farklı! Çocuklar sadece istediklerini yapabilme, istediklerini söyleyebilme gibi davranışları bağımsızlık olarak değerlendiriyor ve bu nedenle argo kelime de kullanabiliyorlar.

Öfke; Anne ya da babasına öfkelenen çocuklar da öfkesini kimi zaman argo kelime kullanarak ortaya koyabiliyor. Özellikle daha önce ailesinden argo kelime kullandığı için uyarı alan çocuklarda bu durum daha yoğun gözlemlenebiliyor. Çocuklar fiziksel bir gerginlik durumunda bir tepki olarak da argo kelime kullanabiliyor. Aynı zamanda aşırı engellenme durumunda da çocuklar da bu tür davranışların ortaya çıkabildiğini söyleyebiliriz.

Olgunlaşmanın Sembolü; Her ne kadar aile içerisinde asla argo kelime kullanılmıyor olsa da çocuklar bir şekilde toplumda bu tür kelimeleri duyuyor ve öğreniyor. Bir şarkı sözünde, filmde, televizyon programında duyabilirler. Hatta yanından geçen biri o anda bile argo kelime kullanabilir ve çocuğunuz bu kelimeleri duyabilir. Kimi zaman olgunlaşmanın, büyümenin bir sembolü olarak çocuklarda argo kelime kullanımı ortaya çıkabiliyor. Bildiğiniz gibi çocuklar

büyümek için acele ederler ve bir an önce yetişkin olmak isterler. İşte argo kelimeler de onların kendilerini bir yetişkin gibi hissetmelerine neden olabiliyor.

Onaylanma ihtiyacı; özellikle akranları argo kelime kullanan ya da küfür eden çocuklar, akranları tarafından onaylanma ihtiyacı nedeniyle bu davranışı sergileyebiliyor. Kimi zaman arkadaşları tarafından onaylanma isteği, onların yaptığı her şeyin taklit edilmesi ve tamamen onlar gibi davranılması boyutuna da varabiliyor.

Argo kelime kullanımını nasıl engelleyebiliriz?

Çocuğun içinde bulunduğu sosyal çevreye, televizyon programlarının içeriğine, internette gezindiği sitelere-maruz kaldığı diyaloglara çok dikkat etmek gerekir. Hiç ummadığınız bir ortamda çocuğunuz kaba ve sert davranışları öğrenebilir; bu ortamlardaki deneyimlerini de kendi kişiliğine ve sosyal hayatına yansıtabilir. Yine aile içinde şakadan bile olsa kötü söz kullanımı olmamalı, çocuğun bu durumu normalleştirmesine fırsat verilmemelidir.

Argo kelime kullanan çocuklara gülmek ya da sinirlenmek sorunun üstünü örten sonuçsuz eylemler olacaktır. Bu durumda çocuk sizi güldürmek veya sinirlendirmek istediğinde bu davranışı tekrarlayacak ve kötü söz kullanımı pekişmiş olacak, sıklığı artacaktır. Etkili çözüm ise, çocukla neden kötü söz kullanmaması gerektiği üzerine yargılamadan, eleştirmeden, dayanaklar ve örnekler göstererek konuşmak olacaktır.

Çocuklar genellikle öfkeliyken kötü söz kullanmaya başvururlar. Çünkü çocuklar olaylar karşısında verecekleri tepkileri çevresinden gözlem yaparak öğrenirler. Dolayısıyla çocuğa öfkeliyken verilebilecek alternatif tepkiler sunmalı ve bu konuda örnek olmalısınız. Küfür ettiği bir durumda “Bu durum seni öfkelendirmiş, ama neler hissettiğini karşındakine güzel yöntemlerle ifade edersen seni daha iyi anlayacaktır ve hak verecektir.” gibi kabul edici ifadelerle çocukla birlikte alternatif çözüm önerileri bulabilirsiniz.