AİLE İÇİ KURALLAR VE KARARLAR

AİLE İÇİ KURALLAR VE KARARLAR

AİLE İÇİ KURALLAR VE KARARLAR

KURAL VE KARAR ARASINDA NE FARK VAR?
Çocuklara hayatın sınırları olduğunu ve bu sınırları öğrenmeleri gerektiğini bir yaşam boyu aşılamaya çalışırız. Sınırları öğretirken kurduğumuz iletişimde bazen kural bazen de karar kavramını kullanırız. Peki bu kavramlar ne anlama geliyor? Çocuklara ne mesajlar veriyor? Hangi kavramı kullanmak daha doğru? 
KURAL NEDİR?

Kural kavramını açıklayarak başlayalım. Kural kelime anlamı olarak; insan davranışına yön veren yasalar anlamına gelmektedir. Bu kavramı çocuk-ebeveyn ilişkisi içinde incelediğimizde ise; ebeveynler tarafından belirlenen bazı yasalar vardır ve bu yasalar değişmez olmakla birlikte çocuğun itirazsız bir şekilde uyması beklenir. Bu noktada çocuğa verilen mesaj “Burada otorite benim. Ne olup ne olmayacağına ve senin davranışlarına ben karar veririm. Sen kendi davranışların söz konusu olduğunda dahi söz sahibi olamazsın” içeriklidir. Bu durum da çocuklarda değersizlik algısı yaratabilir. Fikirlerine önem verilmiyor mesajını da almaları sebebiyle özgüven, öz saygı ve değer gibi alanlarda problemler oluşturabilir. Aynı zamanda iki yaş itibariyle doğan otoriteye karşı gelme davranışlarıyla birlikte; konulan kurallara uymamaları daha fazla gözlenebilir.  
KARAR NEDİR?

Karar kavramı ise kelime anlamı olarak sonuca bağlanması gereken konular ve problemler üzerinde fikir alışverişi yaparak ve tartışılarak varılan kesin sonuç anlamına gelmektedir. Çocuklarla kurulan sınırlarda karar almanın çok önemli bir yeri vardır. Sonuca bağladığımız konular bütün aile üyelerini ve üyelerin davranışlarını şekillendirdiğinden ortak bir karar alıyor olmak; her aile üyesine söz hakkı tanımak önemlidir. Özellikle çocuklara dair alınan kararlarda çocuğa da fikrini sormak “Seni görüyorum, benim için değerlisin ve fikrini önemsiyorum” mesajı içermektedir. Aynı zamanda karar alırken çocuğa da fikrini soruyor olmak otomatik bir sorumluluk bilinci yüklediğinden çocuklar bu kararlara daha fazla uyum göstermektedirler. Yani karar alınırken o da bu karara hem fikir olduğu için ve kendisi de bu konuda katkı sağlayıp belirleyici rolde olduğu için kararı benimser ve bu karara daha hızlı, daha istekli uyum gösterir. 
Bu sebeple çocuklarda bir davranış değişikliği oluşturmak, ortak bir aile düzeni sağlamak veya yeni bir değişiklik meydana getirmek istiyorsak;

 - çocukları karara dahil etmek,

 - fikirlerini almak,

 - önemli olduklarını hissettirmek çok önemlidir.

Bu konuda ebeveyn tutumlarına ve süreci daha sağlıklı yürütmeye dair desteğe ihtiyaç duyduğunuzda Ventus Eğitim Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.