ABRAHAM HAROLD MASLOW KİMDİR?

ABRAHAM HAROLD MASLOW KİMDİR?

ABRAHAM HAROLD MASLOW KİMDİR?

ABRAHAM HAROLD MASLOW KİMDİR?
Maslow, 1 Nisan 1908’de Rus göçmeni Yahudi bir ailenin çocuğu olarak New York’ta dünyaya gelmiştir. Anne ve babasıyla yakın ilişkiler kuramamış, özellikle annesine karşı hep mesafeli kalmıştır. Annesi güçlü batıl inançlara sahip ve tutucu biridir, Maslow’un en küçük hatalarında dahi onu cezalandırmakta ve tanrının da cezalandıracağı yönünde tehditler savurmaktadır. Maslow bu tehditleri sınamak için bilinçli olarak kötü davranışlarda bulunmuştur, sonucunda ilahi bir cezayla karşılaşmadığını fark edince bu tehditlerin bilimsel bir dayanağı olmadığını düşünerek yavaş yavaş dini inançları zayıflamıştır. Sonrasında ateist olmayı tercih etmiştir. 
Maslow’un arkadaşlık ilişkileri de aile ilişkileri gibi iyi değildir. Çocukluğunda kendini yalnız ve mutsuz hissettiğini, zamanının çoğunu kitaplarla geçirdiğini ifade etmiştir.
Liseyi Brooklyn’de bitirip ailesinin önerisiyle hukuk öğrenimine başlayan Maslow, bir yıl sonra hukuk alanını ilgi çekici bulmamış ve bırakmıştır. Cornell Üniversitesinde psikoloji eğitimi almaya karar vermiştir. Sonrasında Wisconsin Üniversitesine geçerek psikolojide lisans ve lisansüstü öğrenim görmüştür. 
Hem öğrenimi sırasında hem de meslek hayatında ünlü psikologlarla ve kuramcılarla tanışmıştır. Bu kişiler arasında Titchener, Harlow, Thorndike, Adler, Horney, Froom, Koffka, Wertheimer ve antropolog Ruth Benedict sayılabilir. Max Werteimer ve Ruth Benedict’ten oldukça etkilendiğini, bu iki insanı daha iyi anlama isteğinin kendi kuramını geliştirmeye yönelttiğini ifade etmiştir.
MASLOW VE PSİKOLOJİ

Başlarda hevesli bir davranışçı olan Maslow, zamanla davranışçılığın insan davranışını açıklamakta yeterli olmadığını ve bu yaklaşımın insanla ilgili konuları ele alışını oldukça sınırlı bulmaya başlamıştır. Maslow’a göre psikanalitik yaklaşım da bize insanların hastalıklı yönünü göstermiştir; bu yeterli değildir, insanın sağlıklı yönünün de açığa çıkarılması gerektiğini düşünmektedir. Aynı zamanda Maslow, davranışlarımızın bilinçdışı nedenlerden kaynaklandığı şeklindeki nedensellik görüşünü kabul etmeyip geleceğe ilişkin amaçlarımız üzerinde durmaktadır. Maslow’a göre davranışların belirleyicisi bilinçdışı geçmiş değil, bireyin gelecekteki hedef ve beklentileridir. 
Maslow, bireylerin ihtiyaçlarını hiyerarşik bir sıraya koyarak, 5 bölüme ayrılan bir İhtiyaçlar Hiyerarşisi oluşturmuştur. Bunlardan ilki fizyolojik ihtiyaçlar, ikinci olarak güvenlik ihtiyacı, üçüncü sosyal ihtiyaçlar, dördüncü saygınlık ihtiyacı ve son olarak kendini gerçekleştirme ihtiyacı şeklinde sıralanmaktadır. Maslow’a göre kişilerin öncelikli hedefi temel ihtiyaçlarını karşılayabilmektir.
Maslow, Kendini Gerçekleştirme Kuramı ile anılmaktadır. Kendini gerçekleştirme kavramı ilk olarak 20. Yüzyılda Dr. Kurt Goldstein tarafından ortaya atılmıştır. Maslow’a göre yeterli imkânlar sağlandığı takdirde her birey kendini gerçekleştirecektir. Temel ihtiyaçlarına doyum sağlayan bireyler kendilerini daha özgür ve iyi hissedecek, sonuçta kendisinde hâlihazırda bulunan tüm potansiyelleri açığa çıkarmayı arzulayacaktır. Kendini gerçekleştirmeyi başaran insanların bazı özellikleri şu şekildedir:
o    Kendilerini ve başka insanları oldukları gibi kabul ederler.
o    Gerçek hayatta olan olayları tarafsız bir şekilde değerlendirme eğilimdedirler. 
o    Yüzeysel ilişkilerdense daha derin ve anlamlı ilişkiler kurarlar
o    Özerk bir yapıları vardır.
Maslow’un kendini gerçekleştirme kuramı bir süreçtir, buradaki amaç mükemmel kişi olmak değildir (Hoffman, 1988).
KAYNAKÇA

İNANÇ, B., YERLİKAYA, E., & Kuramları, K. (2008). Pegem Akademi Yayınevi, 1. Baskı,